Mijn zonnepanelen project de Baander 1 Zuidlaren

Door Paul Doeven. Online opbrengst weergeven.

Waar het mee begon

Na jaren in een zonnig huis gewoond te hebben, nam deze larix alle zon weg. Tijdens het omzagen zeiden we voor de grap, dat we nu ook zonnepanelen konden nemen.

Het was begin 2012, en na een korte inventarisatie bleek dat zonneenergie voor ons nauwelijks rendabel was. We hebben het idee laten rusten todat er medio 2012 subsidie beschikbaar kwam.

Op deze website bijschrijf ik onze ervaring met de zoektocht naar het juiste systeem en de eerste opbrengst.

Medio 2012 € 20.000.000 subsidie komt beschikbaar

€ 650,- subsidie per systeem. De vraag is of het nu wel uit kan om zonnepanelen aan te schaffen. Om een duidelijke grens te stellen, besloot ik om alleen een systeem aan te schaffen als het zichzelf binnen 7 jaar terug zou verdienen.

Ons gezin bestaat uit 4 personen. Verder werken we vanuit huis. Het jaarverbruik is ongeveer 6.000kWh, en kost per kWh 22 cent incl.

Opbrengst berekenen

Voor de berekening van de verwachte opbrengst wordt gerekend met een vuistregel. Deze regel is gebaseerd op het piekvermogen van zonnepanelen. Bijvoorbeeld 4 panelen van 250 Watt is 1000 Watt piek. De vraag is hoeveel vermogen deze panelen op jaarbasis opbrengen.

De opbrengst is van 2 factoren afhankelijk. Als eerste de locatie in Nederland. In het linker plaatje is de opbrengst per jaar weergegeven van een systeem van 1.000 Watt piek. Voor drenthe is dat 980kWh en noordholland 1070 kWh.

De tweede factor is het instralingsrendement. Dat is afhankelijk van de positie van het dak t.o.v. het zuiden en de dakhellingshoek. Vervolgens geeft de kleur aan wat het instralingsrendement is. Ons dak ligt op ZuidZuid Oost (SSE) en de dakhellingshoek is 45º. Het instralingsrendement is ongeveer 95%.

Voor ons betekent het een geschatte opbrengst van 980kWh X 95% = 931 kWh per 1.000 Watt piek.

Uit de site zonnestroomopbrengst blijkt dat de opbrengst bij een slechte zomer rond de 860 kWh ligt. De minimumopbrengst ligt dan ongeveer 8% lager dan de tot nu toe geschatte opbrengst.
De tweede kanttekening bij de berekening is de boswal op 60 meter van ons huis waardoor de zon in het voorjaar en het najaar later op komt. Deze invloed schat ik op 5% verlies.

Hoeveel vermogen hebben we nodig?

Voor ons betekent dat maximaal 25 Ampere x 220 Volt = 5.500 Watt piek. Zonnepanelen van 240 Watt piek hebben een oppervlakte van 1,65m X 1m = 1,65m². Het benodigde dakoppervlakte is 5.500/240 X 1,65 = 38m². Ons dak is 9,5m breed en 7m lang, dus dat past makkelijk. Verder heb ik besloten om de ontluchtingspijp links naast het dakraam te verplaatsen naar de andere kant van het dak, zodat er geen enkele schaduuw is. De verwachte maximale opbrengst wordt dan 5,5 kWatt piek X 931 = 5.120 kWh per jaar.

Bij een terugverdientijd van 7 jaar en een kWh prijs van 22 cent, betekent dat de maximale opbrengst van het systeem in 7 jaar € 7.884,- is. De formule is dan 7 jaar X 5.120 kWh X 0,22 cent. Daar komt dan nog € 650 subsidie bij. Het minimale rendement voor ons is 13% lager. Voor de aanschaf ga ik uit van het gemiddelde + subsidie. Daarmee komt het te investeren bedrag op € 8.060.-.
.nb 1: rente derving en financieringskosten zijn niet meegenomen!
.nb 2: subsidie wordt alleen over de eerste 3.500 Watt piek verstrekt.

Welk systeem en leverancier?

Met een budget van ongeveer € 8.000,- ben ik achter de PC gaan zitten en type op Google zonnepanelen in. Een enorme lijst met hits, waarbij de ene een nog mooiere aanbieding had dan de andere. Uiteindelijk na de nodige studie kwam ik tot de volgende conclusie: de aanbieders zijn grofweg in drie groepen in te delen:
  1. Aanbieders met veel zekerheden, uitgebreide diensten en de nodige extra garanties.
  2. Een behoorlijk aantal installateurs die op basis van advies complete systemen leveren.
  3. Aanbieders met een concrete aanbieding op hun site en de mogelijkheid om zelf te installeren.

In de eerste groep zitten met name de gezamelijke inkoopacties van eigenhuis. Extra zekerheden worden gecreerd door o.a. TNO naar de systemen te laten kijken. Bij de tweede groep gaat het vooral om locale installateurs. Inzicht in het aanbod ontstaat pas nadat de installateur zijn advies heeft gegeven. Het lastige van deze groep vind ik dat je van te voren niet weet of je met een kwalitatief goede installateur te maken hebt. De derde groep is de groep die het beste bij ons past. In principe doen wij alles zelf. En als je een redelijk korte terugverdien tijd wilt kan je door de installatie zelf te doen gauw € 1.000 tot € 2.000 besparen. De enige kanttekening maar dat geldt voor alle drie de groepen is dat uit een Duits onderzoek blijkt dat 70% van de systemen fout geinstalleerd is. Daardoor wordt de terugverdientijd bij lange na niet gehaald.

Uit de voorselectie bleven er drie mogelijkheden over. Als eerste iemand die tegen een scherpe prijs degelijke spullen levert. Het andere alternatief was het inkopen bij verschillende leveranciers. En de laatste optie was het aanschaffen van een systeem bij ZonProfs. Uiteindelijk hebben we voor ZonProfs gekozen omdat ze het Clickfit montage systeem leveren, en een zeer moderne omvormer, levering aan huis, een scherpe prijs en we zijn uitstekend door hun geholpen.

Uiteindelijk zijn we ruim binnen het budget gebleven. Daardoor is de terugverdientijd ongeveer 6 jaar. Dat betekent dat we over 6 jaar per jaar ongeveer 5.000 kWh aan energie gratis hebben.

Het systeem

In wezen is de opbouw van het systeem vrij eenvoudig. Een aantal zonnepanelen die gelijkstroom leveren. Verder een omvormer die van gelijkstroom wisselstroom maakt. Een montage systeem voor het monteren van de panelen op het dak. En als laatste de aansluiting op het lichtnet. De volgende keuzes hebben wij gemaakt:

De installatie van het systeem

Als eerste twee belangrijke waarchuwingen:

De garage vol met spullen.

De Samil Power op een koele plek in huis.

Links de uitbreiding van de meterkast.

Optillen van de dakpannen om de beugels te plaatsen.

De eerste Clickfit rails.

Trapliftje.

Het eerste panneel is geplaatst!

Kabels netjes opbinden (lus klein houden).

Lekker in de zon.

En soms in de sneeuw.

De eerste string staat nu aan!

En de software op de PC.

Het eindresultaat.

Het meest lastige onderdeel leek ons de panelen op het dak brengen. Door de bouw van de traplift was dit probleem opgelost. Door de traplift konden we de panelen eenvoudig omhoog takelen en op het dak op van de lift op de rails leggen. Daardoor was de installatie op het dak zeer eenvoudig.

Inmiddels 3 maanden ervaring met de zonnepanelen.

Inmiddels hebben we 3 maanden ervaring met de panelen. Over de opbrengst zijn we zeer tevreden. Februari was dankzij het grauwe weer met 133 kWh aan de magere kant. Maart was conform verwachting 444 kWh en April was zeer goed met 646 kWh. Ook mei begint goed, na 3 dagen reeds 100kWh. Zie ook de online opbrengst. Als het zo doorgaat halen we de 5.000kWh makkelijk.

Een ander effect van zonnepanelen is dat je bewuster met energie om gaat. Voor ons is het inmiddels een sport geworden om geen stroom van de energiemaatschappijen meer te gebruiken. De volgende besparingen hebben we gerealiseerd: server van 70 watt vervangen door een van 30 watt, droogtrommel vervangen door waslijntje onder een afdak, CV pomp staat nu meestal uit, en enkele halogeen lampen vervangen door led lampen. De eerste metingen geven aan dat we ongeveer 20 tot 30% aan stroom besparen.

Nu we stroom besparen en over een paar jaar de kinderen op zichzelf gaan wonen, krijgen we de situatie dat we tussen de 1500 en 2000 kWh aan stroom over houden. De komende jaren ga ik uitzoeken hoe we deze stroom het beste kunnen gebruiken. De oplossingen waar ik nu aan zit te denkenzijn: een warmtepomp in de vorm van een omgekeerde airco. De eerste indruk is dat het aardig wat gas bespaart. De tweede optie is het gebruik van stroom voor vervoer. De eerste indruk is dat het een dure oplossing is met een beperkte actieradius. En de derde optie is om de stroom terug te leveren via een collectief. Het voordeel is dat er dan consumenten prijzen berekend mogen worden. Zodra ik meer informatie heb komt dat op de website.

Het laatste punt zijn de vogels rond ons huis. Het lijkt er soms op dat ze bewust op de panelen mikken. Hoewel de opbrengst nog steeds goed was, stoorden de vlekken me behoorlijk. Na enig speurwerk heb ik op internet de oplossing voor het schoonmaken gevonden. De panelen dienen schoongemaakt te worden met osmose water. Osmose water is gezuiverd water (geen kalk enz.) d.m.v. een membraamfilter. Het water vang ik op in een grote plastic bak. Als er voldoende water is geproduceerd, dan gaat de plastic bak naar de zolder. Via een eenvoudig pompje en een slang van 6 mm doorsnede en voldoende lengte komt het water via het dakraam bij de telescoop schoonmaakborstel. Het slangetje heb ik via 2 klembandjes aan de wisser vast gemaakt. Via deze constructie maak ik 24 panelen in 20 minuten schoon. Werkt perfect!